Büyükada’da Görmeniz Gereken 10 Yer – Büyükada Gezilecek Yerler
Büyükada Gezi Rotası – Tarihi ve Doğal Güzellikler
Marmara’nın cennet adası, Prens adaları içinde en görkemlisi olan Büyükada’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Tarihi boyunca Rum ve Türk kültürlerinin özellikleri ile harmanlandığı Büyükada’nın gezilecek yerleri, görülecek güzellikleri masmavi denizin ve yemyeşil ağaçların içinde bizleri beklemektedir.
Eski adı Prinkipos olan Büyükada iki tepenin arasında kalan, tarih boyu ünlü devlet adamlarının sürgün edildiği, Türk ve Rum aydınlara ev sahipliği yapan, huzuru ile büyüleyen Büyükada’ya yaz –kış yerli ve yabancı turist akını olmaktadır. Adanın zenginliklerini duyan herkes adayı keşfetmeye başlamıştır.
Büyükada konuklarını ilk olarak iskele meydanında karşılamaktadır. Büyükada’da gezilecek yerler burada başlamaktadır. Sahil boyu uzanan restoranlar ve kafeler ile Büyükada otelleri bizlere merhaba demektedir. Saat Kulesi’nden sonra adanın çiçekli sokakları ve tarihi köşkleri konukları beklemektedir.
Adaya günü birlik gelenlerin Büyükada gezilecek yerler listesini önceden hazırlamış olmaları yararlarına olacaktır. Vakti olanlar ise aşağıdaki Büyükada’da gezilecek yerler listemizi takip ederek diledikleri gibi adayı gezebilirler.
Büyükada’da Gezilecek 10 Yer – Görmeden Dönmeyin!
1. Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı
Büyükada’da nereler gezilir dediğimizde aklımıza ilk olarak Aya Yorgi Kilisesi gelmektedir. İlk olarak 1751 yılında küçük bir kilise olarak inşa edilen yapı uzun yıllar manastır olarak da hizmet vermiştir. Çan kulesinin yanındaki bina 1905 yılında inşa edilmiş ve dört yıl sonra da kullanıma açılmıştır. Bugün sadece kilise olarak kullanılan yapı, Ortodoks inancında oldukça önem taşımaktadır. Büyükada’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken Aya Yorgi’de 23 Nisan – 24 Eylül tarihleri arasında dua ediliyor. İnançlarına göre eğer dileğiniz kabul olursa zeytinyağı alarak kiliseye bağışlamanız gerekiyormuş. Büyükada’da gezi yapacaksanız Aya Yorgi’ye yürüyerek çıkmanın “yarı hac” olduğunu bilmelisiniz.
2. Rum Yetimhanesi
Dünyanın en büyük ahşap yapısı olan ve hala tüm ihtişamıyla duran Rum Yetimhanesi Büyükada’da gezilecek yerler rotanızın başına almanız gereken bir yer. 1898-99 yılları arasında “Mimar-ı Şehir” ünvanlı Alexandre Vallaury (1850-1921) tarafından otel olarak inşaatına başlanan yapı II.Abdülhamit’ten gerekli izinleri alamayınca satışa çıkarılmıştır. Rum Patriği tarafından cemaatin varlıklı ailelerinden Zarifi ailesinin almasını sağladığı bina daha sonra 1911-64 yılları arasında Rum yetimhanesi olarak kullanılmıştır. 1964 yılından beri kullanılmayan yetimhane tüm ihtişamı ile ziyaretçilerini karşılamaktadır. Adaya gelenlerin akınına uğramaktadır. Siz de Rum yetimhanesini Büyükada’da gezilecek yerler listenizin başına alın!
3. Reşat Nuri Güntekin’in Evi
Büyükada’da görmeniz gereken yerlerden biri de ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin’in evidir. Ada Müzesi’nden hemen sonra yer alan evde yazarın eşyaları, kullandığı odalar sergilenmektedir. Muhteşem bir köşk ve mimari sizi bekliyor.
4. Müslüman Mezarlığı
Büyükada gezilecek yerler arasında sizi en etkileyecek mekanlardan biri de Müslüman Mezarlığı olacak. Ahmed Fehim, Tahsin Nahid, Şakir Paşa, Mahmut Emin Koral, Ahmed Refik Altınay gibi tanınmış kişilerin mezarlarını ziyaret ederek adanın geçmişine yolculuk yapacaksınız.
5. Rum-Ortodoks Mezarlığı
Manastıra çıkan yolun üst tarafında kalan Rum-Ortodoks Mezarlığı, Patrik Hrisantos ve İmparatoriçe İrene’nin mezarlarını da barındırır. Adada yaşamış olan Rumlar hakkında bilgi veren eşsiz mezarlığı görmeden adadan ayrılmamalısınız. Büyükada’da gezi yaparken gizemli bir Büyükada tarihi ile de karşılaşacaksınız. Büyükada’da gezilecek yerler sizi büyüleyecek.
6. Meryem Ana Kilisesi
Halk dilinde arabacılar kilisesi olarak da bilinen Meryem Ana Kilisesi, Büyükada’da gezilecek yerler listenizde unutmamanız gereken görkemli bir kilise. Panayia da denilen kilise, mimarisi ve çan kulesiyle görülemeye değerdir. Özellikle yabancı turistler tarafından ziyaret edilir.
7. Hamidiye Camii
Büyükada’da gezilecek yerler listemizin bir sonraki durağı ise Hamidiye Camii.1895 yılında ibadete açılan yapı II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Minaresi tek şerefelidir. Tavanında, iki yanında hilal motifi yer alan sekiz köşeli yıldız bulunmaktadır. Kalem işi ve çinilerle bezeli bu camiyi kesinlikle görmeniz gerekir.
8. Adakule
202 metre yüksekliği olan Hızır İlyas Tepesi’ndeki Adakule’yi görmeye giden çok yoktur ancak Büyükada gezilecek yerler arasında olduğunu söylememiz gerekir. Lunapark Gazinosu’na kadar faytonla çıktıktan sonra Adakule’ye ulaşmak için 700 metre yürümek gerekiyor. Gözünüz korkmasın, bu yol zannettiğiniz kadar yorucu değil. 2006 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Adakule’de kullanıma açık 28 kişilik 2 toplantı salonu var. Adakule düğün veya nişan için de muhteşem olabilir. Mekan arayan çiftlere duyurulur…
9. Adalar Müzesi
Büyükada gezi güzergahınıza Adalar Müzesi’ni de almalısınız. İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi’nde yüzlerce obje, 20 bin belge, 6 bin fotoğraf, film ve sözlü tarih kayıtları yer alıyor. 10 Eylül 2010 tarihinde açılan Adalar Müzesi, Büyükada’yı yakından tanımak isteyenlerin görmesi gereken yerlerden.
10. Dilburnu
Büyükada gezisi için piknik çantası da hazırlamalısınız. Bunun nedeni ünlü Dilburnu piknik alanıdır elbette. Büyükada’nın batısında yer alan Dilburnu, yaklaşık 500 metre uzunluğunda 100 metre genişliğindedir. Kuzeyinde Değirmen Koyu, güneyinde ise Yörük Ali Koyu yer alır. Tamamı ormanlarla kaplı piknik merkezinde Tabiat Parkı da yer almaktadır. Piknik yapmak isteyenlerin özellikle ziyaret etmesi gereken yerlerdendir.
Büyükada’da gezilecek yerler dendiğinde aslında herkesin verdiği ortak cevap tarihi köşkler olacaktır. Bu nedenle 10 önerimiz arasına tarihi köşkleri almadık. Adım başı bu köşklere ve yapılara rastlayacaksınız haliyle. Ayrıca Büyükada gezilecek yerler listenize mutlaka ada plajlarını da ekleyin. Yaz mevsiminde kalabalık olan plajlarda yer bulursanız yüzün, kış mevsiminde ise sakinliğinin büyüsüne kendinizi kaptırın.
Büyükada gezisine çıkacaksanız bu öneriler dışında adanın bilinmeyen yerlerini de keşfedebilir ve bizlerle paylaşabilirsiniz. Yolculuktan önce Büyükada’nın en iyi oteli için rezervasyon yaptırarak tatilinizi uzatabilirsiniz. Adada muhteşem zamanlar bizleri bekliyor… Büyükada otel olarak keyifli geziler dileriz.
- Fascinated
- Happy
- Sad
- Angry
- Bored
- Afraid
Aylin Kuyu
Büyükada sezonu açıldı. Arkadaşlarla ramazandan sonra günübirlik Büyükadaya gitmeyi planlıyoruz. Büyükadada gezilecek yerler araştırması yaparken bu yazınıza denk geldiğim iyi oldu. Teşekkürler Tatil Home
Deniz
Çocukluktan gitmek istediyim yer Büyükada. Çok görmek istiyorum ? inşAllah Allahım kısmet eder.
mehibe
Kibrisliyim ve Kıbrıs’ta yaşıyorum. Istanbul’a üç günlüğüne bile gitsem mutlaka bir günü de büyük adada geçiriyorum. Bambaşka bir yer.
Selen
Koksal bey atlari gorsun yeni nesiller de ama cok calistirilip az bakim yapilmasi ac susuz birakilmasi , atlarin yarisinin bu yuzden olmesi uzucu. insanca muamele edilmesi gerekiyor.
Bahattin Kılıç
bende gitmek istiyorum ancak faytoncuya kazıklanmak istemiyorum
Saranehir
Buyukada ya gidecem ayayorgi kilisesi giderken Rum kilisesi ve Meryem Ana kilisesi ve adalar muzesi aynı yerdemi
köksal kaptan
damla hanım;
insanlar faytona binsin ki gelecek nesillerde at görsün.Yoksa at neslini’nin gelecek
eşeklerin olduğu gibi.bilmiyorum ama siz enson hangi tarihte canlı eşek gördünüz?bir
zamanlar istanbul sokaklarında,eşeklerle su taşıyan sakalar vardı.bayram ve mesire yerlerinde çocukları gezdiren eşekler’de vardı.şimdi herşey makineleştiği için işe yaramayan hayatın içinde olmayan hayvanların nesli tükendi varsın insanlar at arabası ve faytonlara binsinde atlarda yaşasın.yoksa hepsi eşekler gibi sucuk olacak
damla
Bisiklet kiralamak varken neden faytona biniyorsunuz. Faytonlar yüzünden kaç tane at işkenceden, susuzluktan ve kötü muameleden ölüyor haberiniz var mı? Bir araştırın bakalım. Hayvanlar insanların nostalji keyfi yüzünden eziyet çekmek zorunda mı Faytona binmeyin atlar ölüyor!
İsmail tan
büyükada da 2012 den beri yasiyorum ve adada calisiyorum cok sakin ve guzel bi yer istanbula gittigimde rahatsiz olup donuyorum.bence gezilmesi gereken bi yer bursa iskenderden slmlar.
elif
Orda yaşadığınız için çok şanslı olmalısınız. Ben arkadasımla iki hafta önce geldim ama adayı bilmediğim için fazla gezemedim yani çok güzel yerrler varmış onları göremedim araştırmadan geldim yarın tekrar geleceğim
Ayhan
Büyükada’ya gittiğiniz zaman Aya Yorgi Kilisesi’ni gezmeden olmaz her şey o kadar iyi ki muhteşem bir manzarası var. Yokuşu çıkmak insanı biraz yoruyor ama yine de ulaştığınız zaman değmiyor değil
Hande
Her şey o kadar iyi ki gezilecek bir çok yeri var. Görülmesi gereken bir sürü yeri var ben Büyükada ‘yı çok beğendim ve tekrar tekrar gitmek istiyorum. Adanın en güzel tepelerinde manzarayı seyretmenin keyfine söz yok diyebilirim mesela
Esma
Büyükada bence kesinlikle görülmesi gereken bir cennet. Harika yapıları var insanı büyülüyor muhteşem bir manzarası var. Tarihi yapıları ziyaret ederek muhteşem fotoğraflar çektim bir kez daha gitmek istiyorum
Alev
Büyükada’nın birbirinden güzel yapılarını ziyaret etmeden olmazdı tabi ki biz de hepsini tek tek gezdik hepsi ayrı bir tarih ayrı bir şey anlatmakla olmayacak kadar güzel. Her ne kadar içine giremesek de benim en çok ilgimi çeken Rum Yetimhanesi oldu tarihini araştırdım gerçekten bambaşka bir şeyi var yapısına hayran kaldım bol bol fotoğraf çektim
Yalçın Gündüz
Arkadaş grubumuz ile gittiğimiz büyükada’da keyifli günler geçirdik. Arkadaşlarla birlikte unutulmaz anılarımız olduğu büyükada’da tarihi yapıları gezdik, bol bol fotoğraf çektik, doğasını keşfettik. Bence sizlerde gitmelisiniz.
Pelin Taşpınar
Büyükada’ya gittiğimde kendimi plajlarda buldum. Tertemiz suyun içerisinde hem yüzdüm hem de güneşin ve kumun tadını çıkardım. Gün bitimine doğru piknik alanların herhangi birinde mangal keyfi yapmıştım. Çok memnun kaldım. Sizlere de tavsiye ediyorum. Bu eşsiz manzarayı ve tarihi mekanlarını mutlaka görmelisiniz.
Mesut Özkum
Büyükada’da tarihi mekanlar çok var. Hepsini görmelisiniz özellikle Müslüman mezarlığını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Büyükada eşsiz manzarasıyla adeta büyülüyor insanı. Konforlu odalara sahip otel ve pansiyonlarında hem dinlenin hem de gezin, resim çekin ve eğlenin.
Orkun Başar
Aya yorgi kilisesi ve rum yetimhanesinde bol bol fotoğraf çektim. Çok memnun kaldım. Ada’da gezilecek birçok yer var. Bu yazın tekrar gitmeyi düşünüyorum. Konforlu odalara sahip otel ve pansiyonlarında bir süre konaklayıp Ada’yı keşfetmek istiyorum.
Şafak Kutluay
Büyükada’ya geçen yaz annemle birlikte gitmiştik. Çok memnun kaldık. Tarihi yapıların resimlerini çektik. Büyükada’da Türk Edebiyatının ünlü romancısı Reşat Nuri Güntekin’in evini görmeye gitmiştik. Ada’nın en güzel yerinde konumlanmış evi çok güzeldi. Burayı görmelisiniz.
Onur Seçgin
Büyükada’ya gitmeye hiç fırsatım olmadı. Malum iş hayatı. Kısmet olursa bu yazın gitmeyi düşünüyorum. Dinlenmek ve eğlenmek istiyorum. Arkadaşlarım daha önceden Ada’ya ziyaret etmeye gitmişti. Çok beğenmişler. Büyükada tarihi mekanlarını gezmemi tavsiye ettiler. Fotoğraf makinem,bavulum ve ben hazırım.
Yeşim Küçük
Büyükada’ya abimle gitmiştik. Tarihi yapılar ile ilgili bilgiler öğrendik. Fotoğraf makinesi ile resimlerini çektim. Sınıftaki arkadaşlarıma bahsettim. Çektiğim fotoğrafları gösterdim. Çok beğendiler. Özellikle Adakule tarihi yapısı çok güzeldi. Mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Koray Enez
Bir fayton kiralayın, koyları sokakları müzeleri gezin ve Büyükada’nın bütün nimetlerinden faydalanın pişman olmazsınız kesinlikle ve şimdiden iyi tatiller herkese
Yazıyı paylaş "Büyükada’da Görmeniz Gereken 10 Yer – Büyükada Gezilecek Yerler"
Sen de Yorum Yaz
Büyükada'da konaklamış veya konaklama yapmak isteyen tatilciler kendi görüşlerini yazarak Büyükada'da tatil yapacak misafirlerle deneyimlerini paylaşabilirler. Otellerde konaklamış misafirler yorum ve şikayetlerini yazarak hizmet kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayabilirler.